Kashmani 

Kashmani Salukis & Shetland sheepdogs

 

Turist och domare i Trondheim

2009-06-26

Fredagen den 26 juni åkte jag med SAS direktflyg till vackra Trondheim. Huvudsyftet var ett domaruppdrag för Norsk Myndeklubbs avd Tröndelag på lördagen. Jag hade dock gott om tid att se mig om i staden vilket jag också gjorde. Det var varmt och vackert väder, som gjort för att turista.

Flygbussen tog mig direkt från Vaernes flygplats till Trondheims centrum, där jag möttes av klubbens ordförande som ledsagade mig till hotellet och gav mig ett kuvert fyllt med intressant information om såväl Trondheim som utställningen.

Efter uppackning begav jag mig till Nidarosdomen, där jag hade turen att komma precis i tid till en orgelkonsert, på barockorgeln (se bild nedan) där bl a den vackra Air av Bach spelades.

Barockorgeln Nidarosdomen

(Läs mer om Nidarosdomen på http://www.nidarosdomen.no/nidarosdomen/bygningshistorie.asp)

Därefter klättrade jag upp i tornet med en grupp turister, som enligt guidens instruktioner inte fick ha hjärtproblem eller läggning för klaustrofobi - det var 172 smala branta vindlande trappsteg upp till tornet, från vilket man hade en strålande utsikt över Trondheim.

Utsikt från Nidaroskyrkan

Utsikt från Nidaroskyrkan

Utsikt från Nidaroskyrkan

Sedan promenerade jag sakta genom stan och tog en sightseeingbåt ut till Munkholmen. Det fläktade skönt på båten.

Båt till Munkholmen

Munkholmen, en liten ö utanför Trondheim, är idag en välbesökt badplats med café och restaurang, men har gamla anor, bl a som fängelse på 1600-talet. Läs mer om Munkholmens historia på http://www.trondheim.no/munkholmen/?language=0 

Båt från Munkholmen

Munkholmen

Munkholmen ovan.

Läs om utställningen på lördagen i nästa meddelande!